Leestips

“In de tijd die je elk jaar aan social media besteedt, kan je evengoed een groot aantal boeken lezen.” Dat las ik kortgeleden op twitter. En dat gaf de directe aanleiding voor het uitwerken van een logje over boeken.

Ik ben een fervent lezer. Altijd al geweest. Als baby in de tijdschriften van mijn moeder bladeren (altijd netjes, nooit eens flink scheuren), als peutertje vroeg ik mijn moeder om voor te lezen (tig keer hetzelfde boekje) en als kleuter was ik gefascineerd door letters. In groep 3 ging dan eindelijk de leeswereld open en sindsdien ben ik niet meer gestopt.

Alles wordt gelezen, de borden langs de weg, de ondertiteling van alle films, de krant, de jampot en het pak van de muesli. Drie of vier boeken tegelijk, in sneltreinvaart of elke dag een klein stukje. Wekelijks naar de bieb, of elke dag dat de bieb open is (vroeger thuis 3x per week), een kast vol boeken en tegenwoordig aangevuld met een e-reader.

Graag deel ik hieronder een aantal verhalen die ik heel heel heel graag lees:

  • de verhalen van Robin Hobb: voor wie van fantasy houdt. Een schitterend epos verdeeld over meerdere trilogieën. Draken, zeeslagen, lange tochten te paard, jagen in de bergen, bijzondere krachten en machten, intriges en familiebeslommeringen wisselen elkaar af.
  • Alle verhalen van Terry Pratchett: wederom fantasy maar nu met een flinke dosis humor, taalvaardigheid en taalgrapjes. Erg leuk vind ik het om te proberen te ontdekken uit welke bronnen Pratchett heeft geput om te parodiëren (lees hiervoor ook the annotated Pratchett-files)
  • De Zevensprong, Brief aan de Koning, Torenhoog en Mijlenbreed, en alle andere verhalen van Tonke Dragt. Mijn favorieten sinds ik De Zevensprong in herhaling op TV zag en het boek heb ik inmiddels meer dan 100 keer gelezen.

Tot zover de ultieme favorieten in onze boekenkast (manLief was allereerst de Pratchett-fan, dus qua volume verantwoordelijk voor ruimschoots meer dan de helft van de hierboven opgesomde verhalen).

Advertentie

3 gedachten over “Leestips

  1. Torenhoog en Mijlenbreed vond ik ik zó geweldig! Terry Pratchet ook heerlijk absurd, maar lang niet zo spannend. Houd je ook van science fiction van bijvoorbeeld Asimov of Heinlein, om maar eens wat klassiekers te noemen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s